V procese s Ašotom M. a spol. vypovedali ďalší svedkovia

22.02.2007 Prešov

Prešov 22. februára (TASR) - Ďalší štyria svedkovia vypovedali dnes na hlavnom pojednávaní s obžalovaným Ašotom M. a spol. pred senátom Okresného súdu (OS) v...
Prešov 22. februára (TASR) - Ďalší štyria svedkovia vypovedali dnes na hlavnom pojednávaní s obžalovaným Ašotom M. a spol. pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove.

Obžalobou Krajskej prokuratúry v Prešove sa im ako organizovanej skupine na čele s Ašotom M. kladie za vinu spáchanie vraždy Sninčana Františka Galandu 19. augusta 2002. Doteraz neznámy strelec ho zabil najmenej 20 ranami zo samopalu Škorpión s tlmičom vo vchode bytového domu, kde býval. Vražednú zbraň nechal na mieste činu. Pokúšali sa ho zabiť aj skôr, napríklad uložením nálože pod auto či streľbou na neho, keď šoféroval.
Svedok Ján K. zo Stakčína dnes potvrdil na súde výpoveď z prípravného konania, že jeden z obžalovaných Ladislav K. mu v Snine v roku 2000 dal \"asi\" 250 tisíc Sk ako zálohu a samopal Škorpión s tlmičom, aby našiel ochotných ľudí a zabili Galandu. Ten bol konkurentom pre Ašota M. , pôvodom z Azerbajdžanu, od roku 1999 štátneho občana SR, v cezhraničnom organizovanom zločine na východe Slovenska. Ján K. peniaze i samopal prevzal, nikoho však nehľadal, naopak všetko vyrozprával Galandovi a odovzdal mu peniaze i zbraň. Neskôr sa priznal k tomu aj obžalovanému, ktorý mu však na začiatku nechcel oznámiť, kto je objednávateľom. Až neskôr, už po Galandovej smrti, mu - ako dnes tvrdil svedok - povedal, že objednávateľom bol Ašot M. prostredníctvom Ladislava Libáka. Ten bol zamestnancom Ašotovej firmy Verus, s. r. o. , so sídlom v Snine. Prešiel k nemu pracovať po tom, čo ukončil služobný pomer v Policajnom zbore SR.
Libák už nežije, koncom marca 2003 spáchal samovraždu obesením, keď ho začali vyšetrovať v súvislosti s Galandovou vraždou. Pred senát dnes predstúpila aj jeho manželka a ako povedala, z manželovho listu na rozlúčku pochopila, že bol na neho vyvíjaný nátlak, ktorý však ona sama nevedela presnejšie pomenovať.
Ašot M. čelí na Slovensku aj iným obvineniam z trestnej činnosti. S niekoľkými ďalšími osobami mal založiť zločineckú skupinu, ktorá vytvorila sieť firiem a na základe fiktívnych obchodov potom daňovými podvodmi v priebehu roku 2002 pripravila štát o 750 miliónov korún. Vo vyšetrovacej väzbe je od polovice roku 2004.
 

Vyberte región

mark